References

..where modern and classical

dressage meet..

References

"Första gången jag kom i kontakt med Paulo var i juli 2008. Den dagen glömmer jag aldrig. Så uppfriskande med en tränare som sa vad han tyckte. Det han sa den gången glömmer jag aldrig. Honom måste jag träna för! Då höll Paulo träningar i Haninge och jag bor i Vaxholm så tyvärr blev det för långt att åka i längden.

Men i augusti 2010 upptäckte jag att Paulo hade träningar norr om stan. Så sedan dess har jag tränat varje eller varannan vecka. Ett utvecklande tid för både mig och min häst. Paulo lägger stor vikt vid att hästen är avspänd och arbetar i rätt form från början. Han kan svara på alla frågor på ett mycket enkelt, trevlig sätt. Han tjatar aldrig, utan förklarar och förväntar sig sedan att man gör det han förklarat (inte alltid så lätt!). Paulo gör det svåra enkelt och logiskt och alltid med ett leende.

Vi har nu ett bra träningsupplägg med träning varannan lördag med lunch och teori varje gång. Här finns tillfälle och ställa frågor och lyssna på svaren utan att sitta till häst.

Min häst har blivit stadig i formen, fått nya muskler och kan samla sig ända ner i piaff. Själv har jag tagit mer ansvar för mitt ridsätt och gör anteckningar efter varje träning. Då jag är intresserad av Working Equitation gör vi många övningar med tanke på det. Mitt mål är att rida alla WE-hindren på blank stång på en hand.

Det känns väldigt utvecklande och spännande att få träna för en så meriterad tränare."

Jackie Braconier


"Det jag tycker om med din undervisning är de tydliga förklaringar du ger och att jag alltid är på gott humör efter en lektion även när jag inte är nöjd med min egen ridning."

Nonne


"The lessons of Paulo Bastos proceed calmly and with an absolute focus on the horse´s well-being. He explains very well, so that all riders, no matter what level, understands exactly what is supposed to be achieved within each individual excercise. This enables each rider to continue individual work without the aid of a teacher. The lessons are also tailored individually, as is the education of the horse. Finally, Paulo Bastos shows an unconditional respect to the horse, and stresses the fact that also the horse has to enjoy the lesson, and not only the rider".

Cecilia Young


"Jag har ridit för en del olika tränare under de 5 åren jag haft min häst. När jag började rida för Paulo så tyckte jag att min häst gick rätt bra men vi kom ofta i konflikt med varandra när jag red. Det räckte att rida för Paulo en gång och få hans förklaring vad jag gjort "fel" och rätta till dessa saker så går min häst bättre och vi kom inte i konflikt en gång. Nu när jag ridit flera gånger för honom så har hans träningar gjort att hästen har kommit väldigt långt. Han har även gjort mig till en bättre och lugnare ryttare. Tänkte på det när jag red här om dagen att förut så tog det en halvtimme att ha en mjuk häst att rida. Nu är hon mjuk och följsam på en gång. Han är väldigt bra på att förklara vad man gör fel och även förklara varför man gör en viss övning."

Pia


"Jag har endast ridit för Paulo ett par gånger, men jag har märkt tydligare skillnad på min häst i ridning och hantering än för någon annan tränare jag har ridit för. Paulos lektioner är alltid lugna och med absolut fokus på att hästen ska känna sig bekväm och välja att gå i rätt form för att det är bekvämt för den. Min häst har stundtals varit okoncentrerad i ridningen och ofta "hängt" sig i tygeln. Det slutar alldeles för ofta i dragkamp vilket inte är kul för någon. Men med Paulos tips och övningar har hon blivit trevlig att rida, även om vi har lång väg kvar till vårt mål så har vi kommit en bit på vägen tack vare Paulo."

Alina


"Jag har precis börjat rida lektioner för Paulo, har hunnit med tre än så länge. Jag märker redan skillnad på min häst och de problem som vi haft i åratal har jag äntligen börjat se en ljusning på! Han förklarar på ett enkelt sätt och visar gärna med sin egen kropp vilket gör att man förstår vad han menar. Jag, som alltid är mycket skeptisk mot att ändra "tänket" i min ridning, har på så här kort tid fått fullt förtroende för Paulo. Och det är mycket beroende på att min häst, en mycket känslig fullblodsherre, verkar uppskatta lektionerna lika mycket som jag gör!"

Kristin Haglund


"Paulo is an excellent teacher. He explains very well what to do and why, starting from each rider's individual level and also taking the condition of the horse in consideration. I recommend him whole-heartedly."

Torun Eckerbom


"Jag är så tacksam för att jag fick tipset att låta Paulo utbilda vår unghäst. Hästen har fått bygga upp balans och form själv, med Paulos hjälp, utan hjälptyglar. Det är aldrig hårda eller tvingande tag och hästen förstår vad han vill.Paulo själv är alltid lugn i alla lägen, vilket avdramatiserar alla situationer för hästen.Vår häst är avlad för hoppning och när en erfaren hoppryttare hoppade honom första gången blev han imponerad av hästens balans. Det är Paulos förtjänst. Så även när hästen börjar sin tävlingskarriär i hoppning kommer vi samtidigt alltid att ha kontakt med Paulo för att behålla den så viktiga grundträningen.

Vad som är så värdefullt är att han utvecklar hästens egna fömågor samt stärker dom svagare sidorna, oavsett vad hästen skall användas till. Vi kunde inte vara mera nöjda. "

Yvonne Thorén